Üzemeltető: Blogger.

Write Tag a Kacatos dobozból - 01.

Egyszer volt, hol nem volt...


Sziasztok! Abeth, az Arctalan nevű blog szerzője, volt olyan kedves, hogy meghívott a Write Tag kitöltésére. Én pedig most eleget teszek a meghívásnak. Nekem egyébként ez az első ilyen jellegű tag-em, úgyhogy emiatt külön köszönöm a jelölést!

A tag eredetileg Lia Kacatos doboz elnevezésű blogjáról származik és itt vannak a vele járó szabályok:

1. Másold be a szabályokat és a kérdéseket a bejegyzésed elejére!
2. (Ha másolásvédelem van az oldaladon, jelöltjeidet irányítsd a Kacatos dobozra, innen el tudják vinni őket.)
3. Linkeld annak a nevét, aki jelölt téged!
4. Válaszolj a kérdésekre!
5. Ha van ötleted, használd ki a +1 lehetőséget! 😉
6. Jelölj te is bloggereket a játékra és linkeld az oldalukat!
7. Értesítsd őket a jelölésről!

A kérdések:

1. Hány évesen írtad az első történeted/versed? (Amit nem sulis háziként alkottál.)
2. Miről szólt?
3. Ki/mi volt az oka, hogy elkezdtél írni? Honnan jött az ötlet?
4. Ki volt az első, akinek megmutattad valamelyik művedet?
5. Milyen zsánerben alkottál eleinte?
6. Hogyan írnád le a kezdeti munkamódszered, időbeosztásod?
7. Van-e valami érdekességed a kezdeti időkről, amit elmesélnél? 🙂

+1 Bármit kérdezhetsz, ami az írás kezdetéhez kapcsolódik. (De ne felejtsd el ezt a szöveget is bemásolni, hogy a te jelölted is kitalálhasson valamit!)

Forrás: pexels.com

A válaszaim:

1. Hány évesen írtad az első történeted/versed? (Amit nem sulis háziként alkottál.)
Mivel a sulis dolgok most nem játszanak, komolyan el kellett gondolkodnom azon, hogy mikor is kezdtem el saját kedvtelésből történetet kreálni. Szerintem nagyjából 13-14 éves lehettem, tehát nem hamarkodtam el semmit. Azt fontosnak tartom még leírni, hogy ebben a korban igazából az olvasás sem foglalkoztatott különösebben (még a sulis olvasmányokat is szelektáltam) és valószínűleg ez is közrejátszott abban, hogy sokáig írni sem akartam/tudtam. És az első történetemmel kapcsolatban a csavar az, hogy inkább rajzoltam, mint írtam, ugyanis képregénynek (vagy inkább mangának) szántam.

2. Miről szólt?
Az a helyzet, hogy halványan emlékszem egy történetre, amit még 8-ban el is kezdtem lerajzolni egy A/5-ös vázlatfüzetbe, de nem tudnám megmondani, hogy pontosan miről szólt, mert már a szereplőkre is alig emlékszem. Ezt a történetet még pihentetni akartam, ezért menet közben nekiálltam egy másiknak. Abból talán két fejezetet is sikerült megrajzolnom és már a dialógusokra is jobban odafigyeltem (mármint arra a néhány foszlányra, amit belekapartam a szövegbuborékokba).
Maga a történet egy fiúról szólt, aki egy véletlen folytán visszakerül az ókori Rómába...  kb. a Narnia krónikái stílusában jut át oda (nem voltam túl eredeti akkoriban), csak nem egy szekrényen keresztül, hanem simán eltéved egy épületben és amikor végre kikeveredik észreveszi, hogy már tök máshol van. Rögtön belebotlik a helyiekbe és az egyik fiú mellékesen pont úgy néz ki, mint ő. Később ki is derül, hogy valójában ikertestvérek, csak szétválasztották őket. A fantasy jelleg mellett még római mitológikus elemekkel próbáltam feldobni a történetet. Néhány (kevésbé ismert) római istent (pl. Auster, a Moirák) is bele akartam szőni, de erre már nem került sor, mert abbahagytam (bár rémlik, hogy párat azért megrajzoltam közülük).

3. Ki/mi volt az oka, hogy elkezdtél írni? Honnan jött az ötlet?
Szép lassan elengedtem a képregényes vonalat, mert nem igazán tudtam lerajzolni azt, ami ténylegesen a fejemben volt. Miután a manga stílust végleg elhagytam, egy darabig még próbálkoztam realisztikusabb figurák megrajzolásával, de ehhez egy egyedi stílusra lett volna szükségem, amit a mai napig nem találtam meg. Viszont volt egy-két történet a fejemben, ami "élni" akart, ezek miatt kezdtem el írni. Egyébként amikor még abszolút a mangás vonalat vittem, akkor Takahasi Rumiko és a Clamp munkássága motivált leginkább.

4. Ki volt az első, akinek megmutattad valamelyik művedet?
Ha minden igaz, akkor az anyukám volt az. Megmutattam neki, mit rajzoltam, de határozottan úgy emlékszem, hogy ekkor még nem volt ráírva a szöveg a lapra, vagy csak nagyon halványan, ceruzával. Teljes egészében egyébként ma sem szokásom feltárni a dolgaimat. Minden estere ezt a blogger felületet én is nagyon preferálom, főleg mert itt senkire sem kell ráerőltetnem a történetemet, mindenki szabadon dönti el, hogy érdekli-e őt annyira, hogy elolvassa.

5. Milyen zsánerben alkottál eleinte?
A mangás időszakom alatt egyértelműen a fantasy/természetfeletti vonal dominált. De az átmeneti és a ténylegesen írásos (jelenleg is tartó) időszakban már jobbára a realisztikus megformálás felé hajlottam.

6. Hogyan írnád le a kezdeti munkamódszered, időbeosztásod?
Ilyenem régen sem volt és most sincsen 😄. Az írás mellett még a rajzolás és a fényképezés is fontos részét képezi az életemnek illetve most elsősorban a diplomám megszerzésére koncentrálok. Amíg az írás nem kerül egyértelműen előtértbe, addig feleslegesnek tartom, hogy erőltessem, ezért nincs időbeosztásom. A munkamódszer kialakításához pedig még több tapasztalatra lenne szükségem.

7. Van-e valami érdekességed a kezdeti időkről, amit elmesélnél? 🙂
A kezdeti időkkel kapcsolatban szerintem már mindent elmondtam. Ami már nem köthető ehhez az időszakhoz, de azért érdekes lehet, az az, hogy a tavaly elkezdett, Egy álarc végórái névre hallgató történetemet eredetileg ugyancsak képregényként képzeltem el. De beláttam, hogy túl terjedelmes ahhoz, hogy rajzokban el lehessen mesélni.

***
Az én jelöltem: Faye
Egyrészről ahogy szétnéztem az oldaladon azt láttam, hogy eddig még te sem töltöttél ki hasonló tag-et, másrészről pedig őszintén kíváncsi vagyok a válaszaidra. Remélem te is kitöltöd, ha időd engedi! 🙂

2 megjegyzés:

 1. Szia!
  Jujj de jó volt olvasni a válaszaid, pláne, hogy manga vonalon indultál el, szerintem ilyen nagyon kevés van. Mondjuk kíváncsi lennék, hogy az egy álarc végóráit hogy képzelted el rajz formában... mindig érdekem, mit lát a szerző és az olvasó.
  Magamra ismertem a munkamódszeres részben xD
  Köszönöm, hogy kitöltötted :3 Élvezetes volt olvasni válaszaid

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Örülök, hogy tetszettek a válaszok c: nekem is jó kikapcsolódás volt végiggondolni mi hogy volt :D Meg akartam keresni, hogy mit sikerült "alkotnom" képregény néven, már csak a magam szórakoztatására is, de sajna nem találtam meg amit kerestem. De arra emlékszem, hogy inkább csak a figurák megrajzolásával törődtem, a konkrét cselekmény akkoriban még nem rajzolódott ki a fejemben :D

   Törlés

© Template by Agata