Üzemeltető: Blogger.

Book tag

Sziasztok! Már régóta tervezem ennek a bejegyzésnek a megírását, de valahogy eddig nem volt meg hozzá a megfelelő hangulatom. A kérdések egy részét Csilla oldaláról válogattam össze, de végül úgy döntöttem, hogy a Haradel oldalán található kérdésekből is megválaszolok párat.

Forrás: pexels.com

1. Mely könyves világba utaznál el a legszívesebben?
Ez számomra azért nehéz kérdés, mert a kedvenceim között nincs kifejezetten olyan könyv, ami egyúttal egy saját könyves világgal is rendelkezne. Persze ott van a Warcraft, de az eredetileg egy számítógépes játék. Ugyan mostanra több könyvsorozat is készült belőle, ténylegesen még mindig a játék az, ami megformálja és átadja ezt a különös világot. Ebba a világba bármikor szívesen elutaznék. Másrészről vannak olyan hozzám közel álló könyvek, amik elmúlt történelmi korokban játszódnak és sokszor én is vissza mennék velük az időben. Ezek közül Steven Saylor Roma Sub Rosa-regényeit emelném ki.

2. Volt olyan film vagy sorozat, ami jobban tetszett, mint a könyv, ami ihlette?
Bár eddig még csak az első két részt olvastam, már most úgy érzem, hogy a Hazug csajok társasága sorozatverziója sokkal jobban sikerült, mint a könyvváltozat.

3. Legszebb borító?
Imádom nézegetni a borítókat, mind az internetes oldalakon mind pedig a könyvesboltokban, de ha könyvvásárlásról van szó, többnyire nem a szép külsejűek jönnek haza velem. A polcomon megtalálható könyvek közül talán Böszörményi Gyula Leányrablás Budapesten c. könyvét mondanám a legszebb külsejűnek - mindamellett, hogy az én benyomásaim alapján a borítón lévő hölgy egyáltalán nem emlékeztet a könyv főhősnőjére.

4.Melyik könyv volt rád legnagyobb hatással?
Herta Müller Lélegzethinta c. regényét írnám ide. Én amúgy is szeretem Herta Müller stílusát, de egyébként is azt gondolom, hogy ezt a könyvet mindenkinek illene elolvasnia.

5. Utolsó könyv, amit olvastál?
Christie Goldentől olvastam a Horda felemelkedése (Rise of the Horde) c. regényt német nyelven.

6. Mit fogsz legközelebb olvasni?
Több könyvbe is belekezdtem, de egyik folytatásához sincs meg a megfelelő hangulatom. Pár napja meghozta a postás Aaron Rosenbergtől A sötétség hullámai (Tides of Darkness) c. könyvet, ami szintén egy Warcraftos könyv, így lehet ennek fogok nekiállni. Időközben a Hazug csajok társasága 3. részét is megrendeltem ebayről, de amíg a megérkezésére várok, mindenképpen neki fogok állni egy másik könyvnek.

7. Legnagyobb csalódás?
Nem nevezném csalódásnak, de leggyengébbnek talán Szurovecz Kitti Gyémántfiúját és Zakály Viktória Szívritmuszavarát mondanám azok közül a könyvek közül, amiket eddig olvastam. Viszont nagyjából tudtam, hogy mire számíthatok ezekkel a regényekkel kapcsolatban, meg nem is adtam ki pénzt értük, csak kivettem őket a könyvtárból...

8. Kedvenc műfaj?
Eléggé mindenevő vagyok és sokszor egy adott könyvön belül már eleve keverednek egymással a műfajok. Úgyhogy nem tudok erre a kérdésre pontos választ adni, akár egy fantasyt is ugyanannyira tudok szeretni, mint egy szépirodalmi regényt, ha jól meg van írva.

9. Hol olvasol szívesen?
Legszívesebben az ágyamban, mivel itt már semmi más nem tereli el a figyelmemet a történetről. Ugyanakkor vonatozás közben is gyakran előveszek egy-egy könyvet, mert nagyon jól fel tudja dobni az utazást.

10. Egy könyv, aminek végül mégis adtál egy esélyt.
Nem jut eszembe ilyen könyv. Általában akkor olvasok el egy könyvet, ha az valamiképp felkelti az érdeklődésemet. Ha nem, akkor nem marad bennem semmilyen hiányérzet. Anne Percin  A ​Remény kalózai Ma mère, le crabe et moi (Anyám a rák, és én) c. regénye ugyanakkor már felkeltette az érdeklődésemet, viszont még nem döntöttem el, hogy megadom-e neki az esélyt... annyira felhúzott, hogy az itthoni kiadó ilyen borzalmas címet adott a regénynek, hogy lehet inkább más nyelven kellene beszereznem!

11. Melyik karakterrel buliznál szívesen?
Egy korábbi bejegyzésben említettem, hogy a kedvenc könyves karakterem Meto Steven Saylor Roma Sub Rosa regénysorozatából, ebből adódóan természetesen őt vinném el bulizni.

12. A kézzel fogható könyveket szereted vagy inkább gépen olvasol?
Egyértelműen a papíralapú olvasmányokat részesítem előnyben. A pdf-ben kapott olvasmányokat/ jegyzeteket is ki szoktam nyomtatni, ha megtehetem. Ha E-book olvasóm, biztos nem nyomtatgatnék annyit feleslegesen, de a Kindle termékeket elég drágának tartom, főleg annak tükrében, hogy itthon nem sok könyvet dobnak piacra ténylegesen is E-book formátumban.

13. Melyik a kedvenc kötelező olvasmányod?
Lessing: Minna von Barnhelm - bár ezt a könyvet az erasmusos félévem alatt kaptam meg kötelezőnek, nem pedig az itthoni tanulmányaim során.

14. Melyik könyvhöz szeretnéd ha készülne folytatás?
Bár nemrég jelent meg az utolsó része Steven Saylor regénysorozatának, én még szívesen nyomozgatnék az ókori Rómában, főleg mert a Caesar trónja nem nyerte el különösebben a tetszésemet.

15. Melyik az a könyv, amelyről azt kívánod bár ne lenne folytatása?
Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre

16. Mennyi idő alatt olvasol el egy könyvet?
Ez több mindentől függ, de eléggé lassú olvasónak tartom magamat. Sokszor a kötelezők miatt félre kell raknom egy-egy elkezdett könyvet, így megesik, hogy majdnem egy évig ülök egy ilyen könyv felett. Mint láthatjátok, német nyelven is szeretek olvasni, viszont a kötelezőim is német nyelven vannak. Emiatt van hogy besokallok és már úgy vagyok vele, hogy mindegy, csak az anyanyelvemen legyen írva.

17. A legfurcsább dolog, amit valaha könyvjelzőnek használtál?
Vonatjegyet, buszbérletet, blokkot biztosan használtam már. De azt hiszem olyan is volt, hogy csak valami papírpénz volt kéznél, amit bedughattam a lapok közé, hogy ne felejtsem el, hol tartok, amíg hazaérek.

18. A könyvespolcon számold ki a korodat, melyik könyvre esik a szám?
Daniel Glattauer: A hetedik hullám (német nyelven).


19. Melyik a legvékonyabb könyv a polcodon?
Boris Vian: Köpök a sírotokra

20. Melyik a legvastagabb könyv a polcodon?
George R. R. Martin: Trónok harca

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Template by Agata