Üzemeltető: Blogger.

Potsdam | november 16.

November 16-án úgy alakult, hogy elmaradt az órám a Berlini Műszaki Egyetemen (TUB), ennek okán pedig úgy döntöttem, hogy visszamegyek Potsdamba a Sanssouci parkba. Ezúttal kifejezetten csak a Neues Palaist akartam megnézni (mert előző látogatásomkor ehhez már nem volt erőm), ezért nem akartam az egész parkon keresztül menni. Szerencsére a vasúton találtam is egy buszt, ami szinte közvetlenül a palotához vitt, aminek nagyon örültem, mert elég hideg volt aznap.


Annak, hogy ez a bejegyzés eddig még nem került megírásra, nincs különösebb oka. Igazából az utóbbi időszakban jobbára a kötelező irodalom foglalt le és lusta voltam feljönni ide, hogy leírjam az élményeimet. De miután nem szeretném, hogy a kastélyokról szóló beszámoló-sorozatom megszakadjon, a továbbiakban igyekszem bepótolni a lemaradásomat.


Azt már utólag megállapítottam, hogy nem volt túl jó ötlet egy héten belül megnézni a Charlottenburgi kastélyt Berlinben és a Neues Palaist Potsdamban. Főleg nem ebben a sorrendben, mert végül úgy jöttem el Potsdamból, hogy maradt bennem egy kis hiányérzet. 

Még Charlottenburg kapcsán említettem korábban (valahol itt), hogy a kastély egy részét sajnos nem lehetett megtekinteni. Kicsit zavart a dolog, de aztán sikerült túltennem magam rajta. A Neues Palais esetében sem volt ez másképp, de itt még összetettebb volt a helyzet, hiszen a palota egy részét még most is renoválják. Már akkor is folytak a munkálatok, mikor ezelőtt itt jártam, pedig annak elvileg már három éve. Abban bíztam, hogy ennyi idő alatt végeznek a rendbetétellel, de úgy látszik még mindig sok a munka. 

A palota fala mentén nagyon sok szobor található, amik különleges hangulatot kölcsönöznek az épület külsejének. Nem tudnám még megsaccolni sem, hány szobor díszíti a palotát összesen, mert egy részük a felújításból adódóan le lett véve és egy fedett részen vannak felhalmozva ideiglenesen.


A renoválásból adódóan nem lehetett megtekinteni a királyi lakrészt, de szerencsére azt korábban már láttam egyszer. Illetve azt a szintet sem lehetett megnézni, ahol Antoine Pesne udvari festő képei vannak kiállítva. Személy szerint odavagyok Pesne portréiért, és Heinrich hercegről is ő festette a kedvenc képeimet. Itt pedig lett volna egy olyan gyerekkori portré Heinrichről, amit mindenképpen le akartam fotózni. Mert ez a kép nincs meg az interneten (úgy általában Heinrichről jóval kevesebb festmény található, mint a bátyjáról, II. Frigyesről) és szerettem volna, ha lenne egy jó minőségű fotóm róla. Szóval emiatt eléggé csalódott voltam. Viszont ezt leszámítva jól éreztem magamat. Ezúttal idegenvezetőnőt kaptunk audio guide helyett és egy korábban felújítás alatt lévő termet, a márványtermet, most már meg lehetett nézni. Természetesen most sem maradnak el a képek a kastélybelsőről:
Egyébként a Neues Palais a park nyugati végében található, az épületet a Hétéves háborút követően 1763-ban kezdték építeni és 1769-ben lett teljesen kész. A Sanssouci kastéllyal ellentétben ez nem nyári rezidenciaként működött, hanem itt szállásolták el a király vendégeit (mivel a Sanssouciban nem nagyon akadt már nekik hely). Heinrichnek és a feleségének is volt itt külön lakrészük, de ha jól emlékszem Heinrich nem tartózkodott itt túl sokat. 

Miután a körbevezetés befejeződött, úgy döntöttem, hogy sétálok még egy kicsit a parkban, ha már itt vagyok. Most sokkal színesebb látvány fogadott, mint legutóbb.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Template by Agata