Üzemeltető: Blogger.

Oranienburg | december 03.

Sziasztok! Biztosan feltűnt, hogy nem mostanában volt új bejegyzés az oldalon... szóval jöttem, hogy ezen változtassak. Nagyon sok mindenről írhatnék, de én most mégis az oranienburgi látogatásomról fogok hozni egy bejegyzést, mert azzal már hetek óta adós vagyok.


Maga a település Brandenburg tartományban található, tehát hivatalosan nem része Berlinnek, de Potsdamhoz hasonlóan ide is el lehet jutni a Berlin ABC jegyekkel (mint amilyen a szemeszterbérletem is). Ugyanakkor az 1-es S-Bahn végállomásáról van szó, ami nekem eléggé kiesett, ráadásul aznap (vasárnap) terelés és ritkított járatok nehezítették a közlekedést. Aztán mire beért a vonatom, a hó is szállingózni kezdett - igaz csak jelzésértékkel -, és ettől hirtelen nagyon hideg lett. Úgyhogy egyből az Oranienburgi Kastélymúzeum felé vettem az irányt, amiről feljebb képet is láthattok.

Ez a kastély kicsit távolabb esik az érdeklődési körömtől, mint az eddigiek, mégis úgy érzem, hogy megérte eljönni ide. Sajnos ezt a kastélyt nem tudták megőrizni olyan állapotban, mint amilyenben eredetileg volt. Az épület keleti szárnya például teljesen hiányzik és a szobák is elég csupaszok a tapéták nélkül. Viszont mellette szól, hogy kívülről így is mesésen néz ki! A jegyárak jóval olcsóbbak, mint más kastélyoknál, nincs nagy tömeg és minden esetben idegenvezetés van. A termek közül az egyikben egy szőnyegsorozat található gyönyörű illusztrációkkal, amik a falra vannak felfüggesztve - ezt tényleg érdemes megnézni.Egy másik teremben pedig a Charlottenburgi kastélyban találhatóhoz hasonló porcelángyűjtemény van kiállítva. Eredetileg a falak is azzal voltak kirakva, de persze azok már nincsenek meg. Akkoriban ez a terem volt a kastély fénypontja. A pincében pedig a különböző méretű korsók dominálnak, amik érmékkel vannak kirakva.


Nagyon sok szép festmény volt még kiállítva, de egy ponton túl már nem tudtam követni, hogy ki kicsoda és a fényképeim sem lettek a legjobbak, úgyhogy csak párat próbálok meg kiemelni közülük.

A kastély 1651-1655 között épült Lujza Henrietta orániai hercegnő számára, aki I. Frigyes Vilmos brandenburgi választófejedelemtől felesége volt. Itt látható róluk egy kép:


A fiuk később I. Frigyes néven Poroszország első királya lett. Aztán II. Frigyes  (aki I. Frigyes unokája) trónra kerülése után öccsének, Ágost Vilmosnak ajándékozta a kastélyt, aki itt is halt meg 1758-ban.


A mellette lévő képen pedig Henrik herceg látható, aki ugyebár a kedvencem az egész családból. Neki a bátyján kívül nem volt sok kötődése Oranienburghoz, úgyhogy nem igazán értem, hogy miért pont itt van kiállítva róla ez a portré, mindenesetre nekem nagyon nagy meglepetés volt.

Itt pedig a kastélytéren felállított karácsonyfa (a vásárra ekkor még nem pakoltak elő):


Oranienburg nagyon szép hely egyébként, ha jobb idő lett volna, biztosan maradtam volna még egy kicsit. Így viszont már csak egy lila kávé erejéig maradtam, aztán jöttem is vissza. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Template by Agata