Üzemeltető: Blogger.

Charlottenburg | november 12.

Újabb kastélyt látogattam meg és ezúttal Berlint sem kellett elhagynom hozzá, ugyanis a Charlottenburgi Kastély itt található a városban a Charlottenburg-Wilmersdorf nevű kerületben. Azért utaznom így is eleget kellett hozzá, egészen a Westendig mentem, ami gyakorlatilag a 46-os S-Bahn utolsó megállója. Azon viszont meglepődtem,  hogy nem kellett útközben átszállni. 😊


Azt már előre eldöntöttem, hogy hétvégén el fogok menni valamerre, de mikor eljött a szombat, azt valahogy mégsem éreztem alkalmasnak rá. Végül nem is indultam el, de igazából az idő sem volt kifejezetten jó. Vasárnap amúgy is úgy adódott, hogy nem volt mit ennem ebédre (és ilyenkor a boltok is zárva vannak), így kora délután elindultam és az első utam az S-Bahn állomáshoz vezetett, ahol először egy dürüm dönert vettem útravaló gyanánt, aztán várhattam (mert amíg elkészült pont elment az említett vonat, vasárnap pedig ritkított a menetrend). Vonatozás után még kellett egy keveset gyalogolnom, de alapjában véve hamar odataláltam a kastélyhoz.


Először kívülről jártam körbe a kastélyt. Rögtön feltűnt, hogy hátul egy szakaszon felállványozták az épületet, mert bizony eljött az ideje, hogy rendbe hozzák kicsit. A kastélyparkot kicsit leharcoltnak éreztem, de ez annak volt köszönhető, hogy a szobrokat letakarták, nehogy a rossz idő kárt tegyen bennük, a szökőkutat pedig leállították. Az amúgy meg nagyon szépen kialakított barokk kertet pedig ellepték a vakondtúrások. Mivel odakint kissé hideg volt, hamar úgy döntöttem, hogy bent folytatom tovább a nézelődést. Korábban már voltam itt egyszer, akkor idegenvezetéssel egybekötve, most azonban audio guideot kaptam. Így most a saját ütememben haladhattam és a Sanssouci kastéllyal ellentétben itt se szűk termek nem voltak, se nagy tömegek. Összességében nagyon pozitív élmény volt az itt eltöltött idő, sok újdonságot megtudtam és a gyönyörűséges termek mellett nagyon sok szép festményt láttam. Itt van például ez a kép Frigyes Vilmosról, ami az egyik kedvencem lett:


Ezt az első teremben fényképeztem le, sajnos nehéz volt jó szöget találni, mert szemből a beáramló fény miatt nem lehetett sokat kivenni belőle.

A kastély 1695-1699 között épült III. Frigyes választófejedelem felesége, Zsófia Sarolta számára, így az ő nevét viseli. Frigyes Vilmos pedig az egyetlen fiuk volt, aki később I. Frigyes Vilmosként lépett trónra. Az anyja és az apja mellett róla is több képet kiállítottak, köztük több gyerekkori képet is (de az abszolút kedvencem nem itt van, hanem Königs Wusterhausenben). Zsófia Saroltáról itt láthattok egy festményt:


Néhány képet is kirakok ide, amiket a különböző termekben készítettem.Sajnos az emelet ezúttal nem volt látogatható, pedig a koronázási ékszerek elvileg ott vannak kiállítva.

Később benéztem a múzeumi boltba és vettem is két vékonyabb könyvet Zsófia Saroltáról, amit egyáltalán nem terveztem. Az egyikben róla szóló anekdoták vannak, de ahogy belelapoztam láttam, hogy Frigyes Vilmosról is szó van benne, a másikat meg sikerült egy olyan oldalon felcsapnom, amin egy gyerekkori kép van Frigyes Vilmosról és végül egyiket sem volt szívem otthagyni. Anyáéknak meg vettem egy hűtőmágnest, ami a kastélyt ábrázolja.

Végül sétáltam még egy kicsit a kastélyparkban a hideg ellenére is. Most már nagyon szépen sárgulnak a levelek, a látvány pedig különleges hangulatot adott a sétámnak. Útközben mókusokkal is találkoztam, akik ráadásul nagyon barátságosak voltak. Néha egész közel is jöttek, de azért félénkek voltak.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

© Template by Agata